Трибуна / Мнения / ЗАЩО НЕ ГЛАСУВАХ
трибуна

ЗАЩО НЕ ГЛАСУВАХ

Аз съм от онези 70% българи, които на тези избори не гласуваха, а и на други – също. Не приемам обвиненията, че сме изпортили вота, защото си имаме своите основателни причини да не отидем до секциите. Всяка изборна година на политическия небосклон засияват звезди – от всякакъв цвят, калибър, съдържание. Интересно ми е само в началото да ги слушам и гледам, докато не започнат да припяват като в един глас стари фрази, толкова познати, че и насън мога да ги повторя. Тогава просто спирам да слушам и гледам политиците. А те не спират – продължават да повтарят какво са направили, как са го направили, колко савиновни предишните, въпреки че и те се явяват предишни в случая, и защо трябва да ги изберем пак. Хвалят се, само как се хвалят! Толкова, та чак ми стават противни. Ето защо няма да гласувам, докато същите стари муцуни продължават да се изявяват по медиите и да искат още и още от народа. Не че старите муцуни не са готини, когато става дума за рок.

Тук ще ме опонират онези, които всеки път отиват под строй да пускат бюлетина – това е политическият потенциал, с който разполагаме, и трябвало да избирам от него. Е да, ама аз не чух, и не видях нито един от тези напористи бъдещи депутати да говори с моите мисли, не харесах нито един от тях толкова, че да преглътна малките му недостатъци. Напротив – колкото повече ги слушах и гледах, толкова повече дилемата- да гласувам или не избледняваше. Очертаваше се решението, че няма да участвам в тази трагикомедия, докато не се промени изборният кодекс. И затова – няма да гласувам.Ще го правя, когато имам възможността да избирам онзи, който наистина се откроява сред останалите, и да знам, че от моята бюлетина зависи той да ме представлява. Искам също да знам, че ако се наложи да вляза в съда, там ще се изправя срещу някого, за когото имам принос да бъде избран. И така искам да си избираме и  шефа на полицията, и областния управител, а защо не и местния свещеник. Искам, но това няма как да се случи, докато продължаваме да живеем от избори до избори.

Не искам да бъда от разочарованите. Онези, които отиват всеки път да гласуват, защото са повярвали, че човек, когото са харесали най-много, ще им помогне да си намерят работа, да си изплатят кредита, да отидат този път най-сетне на почивка, да взимат високи заплати  и да доживеят сносна пенсия, да са спокойни за бъдещето на децата си. Това му е лошото на българина – много бързо забравя как са го разочаровали политиците, които сам си е избрал. И затова няма да гласувам. Появи ли се времето за избори, ето пак сума ти народ, желаещ ще пусне бюлетините. А не трябва! Ето къде е решението – като не гласуваме, няма да има избрани. Защото представяте ли си какъв срам ще берат ония властници, които са отишли да ръководят държавата, понеже били избрани, но за тях са гласували например 3-4 процента от хората?! То ще стане един скандал, та ехото от него няма да заглъхва години …

Така че – няма да гласувам. Процентът гласували без моя глас става по-нисък. Добре е, че от избори на избори този процент наистина става все по-нисък. Причината може да се търси в две посоки – или сме станали толкова добре, че вече не ни интересува кой ще е на власт, или сме толкова зле, че пак не ни интересува това. Кое от двете е в сила у нас? Е, да се огледаме наоколо – там ни дебне отговорът. 

Доскоро поне интернет беше свободна от кандидати зона, но ето ти промяна – на тези избори и там се напълни с агитация. Такава агресивна, че през ден ми идваше да си изтрия профилите.

После размислих – по-добре да си останат, защото може и да въведат електронното гласуване. Може да ми потрябват, когато станат избираеми прокурорите, съдиите, полицаите. И може да забранят дори предизборната агитация по медиите. Вместо да се харчат пари излишно, нека кандидатите ги дават за благотворителност – има на кого.

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box