Трибуна / Новини / Заместник-министри с ултиматум към Мей за Брекзит

Заместник-министри с ултиматум към Мей за Брекзит

Във Великобритания кабинетът на Тереза Мей провежда днес важно заседание с Брекзит като единствена точка в дневния ред. Това става на фона на задаващ се пореден бунт в Консервативната партия на премиера, след като трима заместник-министри, които подкрепят оставане в ЕС, обявиха, че ако Мей не гарантира, че Великобритания няма да излезе без сделка, ще бъде в „национален интерес“ да подадат оставки и да гласуват за отлагането на Брекзит, предаде БГНЕС.

След заседанието на кабинета Тереза Мей ще се яви в парламента, за да информира депутатите за хода на преговорите за Брекзит. Тя отложи гласуването по нейната сделка тази седмица с аргумента, че преговорите продължават и излизане от ЕС със сделка на 29 март е постижимо. Натискът върху Мей Брекзит обаче се засилва, след като тримата членове на кабинета обявиха, че ще подкрепят в парламента поправка, която ще задължи премиера да удължи член 50 от Лисабонския договор.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин за първи път заяви, че неговата партия ще подкрепи нов референдум, ако алтернативният му план не бъде одобрен в парламента. А тази сутрин министърът за Брекзит в сянка Киър Стармър каза, че ако сделката на Мей бъде прокарана в парламента на 12 март тя трябва да бъде одобрена и с референдум. Според него въпросът трябва да бъде оставане в ЕС или излизане със „заслужаваща доверие сделка“.

Има очаквания, че днес в парламента Тереза Мей може да склони да изключи сценария без сделка, но с много внимателен език, който да не разгневи евроскептиците. 

Източник: http://inews.bg/Свят/Заместник-министри-с-ултиматум-към-Мей-за-Брекзит_l.a_c.371_i.620216.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box