Трибуна / Бърз коментар / ВСЕКИ БЪЛГАРИН В КАНАДА ЩЕ ИМА БЪРЗА ИНТЕРНЕТ ВРЪЗКА

ВСЕКИ БЪЛГАРИН В КАНАДА ЩЕ ИМА БЪРЗА ИНТЕРНЕТ ВРЪЗКА

Всеки един гражданин на Канада трябва да разполага с поне 50 Mbps скорост за сваляне на файлове от интернет. За качване скоростта трябва да е поне 10 мегабита на секунда. Това се изисква от нова разпоредба на местния телекомуникационен регулатор (CRTC). Той припознава нуждата от задължителен високоскоростен интернет достъп, който вече е определен като „основна телекомуникационна услуга“, до която право на достъп има всеки гражданин.

Според новата разпоредба всички потребители, дори тези в отдалечените райони, където капацитетът на операторите често не е голям, трябва да имат достъп до неограничен план за данни, пише местното издание The Globe and Mail.

Според CRTC вече 82% от канадците разполагат с такава скорост, но около два милиона канадски домакинства все още нямат достъп до подобна скорост. Целта е до 2021 г. над 90 процента от населението да има осигурен бърз интернет достъп.

Досега само фиксираните телефонни линии бяха със статут на базова необходимост.

Решението на регулатора е подкрепено и от заделянето на бюджет от 750 млн. долара, които трябва да се вложат в изграждането на интернет мрежи в отдалечените райони на страната. Средствата ще се инвестират по равно през следващите 5 години./извор

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box