Трибуна / Мнения / ЗА АБИТУРИЕНТИТЕ, БАЛОВЕТЕ И ПОХАРЧЕНИТЕ ПАРИ
трибуна

ЗА АБИТУРИЕНТИТЕ, БАЛОВЕТЕ И ПОХАРЧЕНИТЕ ПАРИ

Започват абитуриентските балове – ей, каква еуфория! В Бг-действителността това са едни малки сватби. Обаче все се питам – кого женят, и за какво? Отстрани изглежда, че това са много важни събития, толкова актуални и специални, та чак журналисти от ВВС идваха да снимат документален филм за тях.

Не ми е ясно защо младите красиви българки се правят на участнички в странен маскарад – момичета облечени като фолкпевици, със силиконови бюстове и надути с хиалуронова киселина устни. Не знам и защо момчетата се напиват още преди да тръгнат за бала си и се превръщат в комични фигури. Не разбирам и защо родителите са толкова горди, че детето завършва 12-ти клас. И то в не в престижно и елитно училище, а в обикновено квартално. Донякъде имат право хората, защото натам вървят нещата, че скоро ще станат единици в България тези със средно образование. И може би тайно благодарят на банките, че са им отпуснали пореден заем, за да се отсрамят пред хората и да почерпят за дипломата. Не си обяснявам и защо роднините и гостите на тъй нареченото изпращане се напиват безпаметно и възхваляват получаването на диплома.

Обяснение имам само за това къде са отишли парите от заема, който родителите трудно са успели да получат чрез рефинансиране на предишен кредит или по друг начин.

Първо – за напиване на роднини и познати, в шикозни кръчми или вкъщи в хола. Негласно  разписан закон задължава всеки родител да изпрати детето на бала подобаващо. В масовия случай това означава да има достатъчно количество алкохол и храна за групата възрастни, дошли да запиват по случай последния учебен ден на абитуриента.

Второ – за ценни подаръци на наследника, смогнал да премине чак до края на 12-ти клас през училище. И като казвам ценни, значи наистина ценни – на добра цена. За девойките силиконови бюстове и устни, за младежите – спортни коли. Защото смартфоните вече са им ги купили от предишния заем в 10-ти клас. Примерно.

Трето – за супервпечатляващи тоалети, по възможност внесени отвън, или поне да изглеждат сякаш са такива, и за накити от ценни метали. Не може без това перо, то е част от сценария, който преследва българския родител още щом се роди дете. Така е бил изпращан той на своя абитуриентски бал, така трябва да изпрати и своя наследик.

И като теглим чертата, ето какво се получава – много пари, хвърлени на вятъра. Защото супервпечатляващите тоалети ще бъдат облечени само за няколко часа, и никога повече. Защото спортните коли  трябва да се пълнят с бензин, а бъдещите безработни момчета няма откъде да вземат пари за това. Защото модата на силикона ще мине и момичетата  ще трябва да го махат, а ако мислят за здравето си – още по-рано ще го изхвърлят.  Защото роднините още след няколко дни ще забравят голямото напиване и наяждане от абитуриенското изпращане. 

И затова отдавна обмислям една идея – на вниманието на законодателя предлагам да се забранят абитуриентските балове в сегашния им вид, а парите, които родителите са давали за тях, да инвестират в образованието на децата си. Драстична мярка, но ще даде резултат. Нашите иначе умни момчета и момичета ще имат по-добро образование, а това означава повече възможности и по-широк мироглед. Което е основата за различното мислене и последващото различно действие – в името на България.

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box