Трибуна / Новини / В Полша арестуваха китаец и местен за кибершпионаж

В Полша арестуваха китаец и местен за кибершпионаж

Полша арестува китайски служител на „Хуавей“ и полски киберспециалист по подозрения в шпионаж, съобщи днес държавната агенция ПАП, предаде Ройтерс. Полската обществена телевизия добави, че службата за национална сигурност е претърсила офиси на „Хуавей“ в страната, както и местния клон на телекома „Ориндж“, предаде БНР.

Ройтерс посочва, че арестите задълбочават интригата, свързана с критики на Запада срещу дейността на големия китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване.

US разузнавателни агенции твърдят, че „Хуавей“ е свързана с китайското правителство и оборудването ѝ може да има „задни вратички“ за използване от държавни шпиони.

След критиките от САЩ редица западни страни и компании започнаха анализи, с цел да решат дали да позволят използването на оборудване на „Хуавей“ в телекомуникационните им мрежи.

„Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма компания в електрониката… полякът е известен в среди, свързани с кибер бизнеса“, заявил Мачей Вашик, зам.-шеф на полската служба за сигурност през ПАП.

Двамата остават в ареста за 3 месеца, посочва ПАП, цитирайки говорител на спецслужбите.

Обществената телевизия съобщи, че задържаният поляк е бивш агент на службата за вътрешна сигурност.

През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ висшата служителка на китайския телеком „Хуавей“ Мън Ванчжоу. Задържането ѝ е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции. 

Източник: http://inews.bg/Свят/В-Полша-арестуваха-китаец-и-местен-за-кибершпионаж_l.a_c.371_i.615028.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box