Трибуна / Новини / Ципрас: Признаваме съседите като граждани на Северна Македония

Ципрас: Признаваме съседите като граждани на Северна Македония

След няколкомесечни и упорити преговори успяхме да стигнем до договор с премиера на БЮРМ (Бивша Югославска Република Македония) за решаване на дългогодишния спор относно името на съседа. Така започна гръцкият премиер обръщението си след като по телефона се договори със своя македонски колега Зоран Заев за новото име на Македония, а след това информира президента и лидерите на политическите партии, предаде БГНЕС.

По време на 10-минутното си обръщение Ципрас се спря на това, което е договорено между двете страни. Той обясни на гърците, че новото име ще бъде Република Северна Македония, „а промяната на името ще се приложи както в международните, така и в двустранните договори, но и във вътрешните“ и добави, че се прави ясна разлика между гръцката Македония и северната съседка и се слага окончателен край на иредентизма в официалното име“. Договорът признава съответните резолюции на ООН от 1977 г. за регистриране на езика на нашите съседи като македонски език със добавка, но и с ясна формулировка, че този език принадлежи към групата на южнославянските езици, факт, който ясно признава и изцяло го разграничава от гръцко-македонското езиково наследство и античната гръцка цивилизация. Договорът също така предвижда гражданството, което ще бъде отбелязано в паспортите на нашите съседи да не бъде само „македонец“ както досега, а така – „гражданин на Северна Македония“. Гърция ще признае държавността на съседните граждани като „граждани на Северна Македония“, обясни гръцкият премиер.

Алексис Ципрас обяви, че в Конституцията ще се направят промени, които ще се отнасят да това, което би могло да се тълкува като иредентистко. Премахват се насочванията за македонско малцинство, както и нуждата от тяхна защита. Заменя се членът за защита на границите с елиминиране на днешните проблематични насочвания – заяви гръцкият премиер в обръщението си.

Ципрас обясни, че са се договорили със своя македонски колега и за срока, подписването, прилагането и влизането в сила на договора. Щом бъде подписан, ще трябва да се ратифицира от македонското Събрание, след това Гърция ще подкрепи препоръката за започване на преговори за влизане в ЕС и за изпращане на препоръка за интеграция в НАТО и всичко това ще бъде обусловено от конституционна промяна, т.е. до регистрирането на името „ерга омнес“ (за всеобща употреба, бел.ред.) Най-накрая ще се извърши ратификацията от гръцкия парламент, след като Македония изпълни задълженията си. Гръцкият премиер заяви, че договорът отваря прозорец към бъдещето, прозорец на солидарност, приятелство, сътрудничество, просперитет и развитие между двата народа. Междувременно македонският външен министър Никола Димитров, който с гръцкия си колега Никос Кодзиас най-активно води преговори за името през последните месеци, също изрази задоволството си от постигнатото споразумение. Във Facebook той написа:

„Няма по-голямо задължение от директен сблъсък с най-големия проблем, който пречи на бъдещето от десетилетия. Това, което ни влече надолу като камък, вързан за държавността в бурните води на Балканите. Отговорността да се създаде шанс, да се предложи на гражданите избор, е по-важна от всякакви политически изчисления, дори ако това означава политическо саможертва. С предложеното решение се поставя точка върху всички въпроси и предизвикателства за идентичността. Македонци, македонски народ, македонски език. Осигурява се европейско бъдеще и сигурност от НАТО. Дали Договорът е идеален? По всяка вероятност, не. Но нека не забравяме, че всяко успешно споразумение трябва да изпълни най-важните интереси на двете страни. Правим ли всичко, което можем при тези обстоятелства? Извлякохме ли максимума, без да застрашаваме Договора? Абсолютно. И затова ще го защитавам с всичко, което съм и с цялото си сърце. Защо се втурнахме в това? За да можем да се погледнем в огледалото. Да си кажем, че направихме всичко, за да хванем влака за бъдещето, защитавайки идентичността и достойнството. За да спим спокойно. С мирна съвест. Благодаря на всички за безбройните послания с подкрепа, съвети и критика през тези месеци. Прочетох ги, въпреки, че не винаги отговарях. Човек е голям, силен и мъдър, толкова, колкото са големи, силни и мъдри неговите приятели“.

Източник: http://inews.bg/Свят/Ципрас-Признаваме-съседите-като-граждани-на-Северна-Македония_l.a_c.371_i.595027.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box