Трибуна / Новини / Тръмп признава Йерусалим за израелска столица

Тръмп признава Йерусалим за израелска столица

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще признае днес Йерусалим за столица на Израел. Това съобщиха вчера представители на Белия дом на брифинг за журналисти, предаде БГНЕС. „Президентът ще обяви, че правителството на САЩ признава Йерусалим за столица на Израел. Той разглежда това като признаване на действителността“, казват от Белия дом.

Представители на администрацията във Вашингтон отбелязват, че американският лидер се основава на „историческата действителност, подчертават още от президентството на САЩ. „Йерусалим е столица на еврейския народ, на еврейската вяра от древни времена“, поясняват те. Като допълват и че в Йерусалим са израелското правителство и съдебната власт в лицето на Върховния съд. Според представителя на Белия дом държавният глава разбира, че статутът на Йерусалим „е много деликатен въпрос“.

Статутът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-израелския конфликт. Израел завзема източната част на Йерусалим по време на войната през 1967 г. Те твърдят, че Йерусалим е единна и неделима столица на Израел. Палестинците искат да направят източната част на града столица на своя държава.

Източник: http://inews.bg/Свят/Тръмп-признава-Йерусалим-за-израелска-столица_l.a_c.371_i.579807.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box