Трибуна / Новини / Тереза Мей не получи подкрепата на северноирландския си съюзник за сделката за Brexit

Тереза Мей не получи подкрепата на северноирландския си съюзник за сделката за Brexit

Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството на премиера Тереза Мей, категорично предупреди, че ще гласува в парламента против нейната сделка за Brexit, освен ако от споразумението не бъде премахнат т.нар. „предпазен механизъм“, предаде Ройтерс.

Говорителят за Brexit на Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън определи като „прах в очите“ предложението на Лондон да предостави на законодателното събрание на Северна Ирландия правото да гласува против новите правила на ЕС, ако предпазният механизъм влезе в сила след Brexit. Неговото предназначение е да не допусне „твърда граница“ между британската провинция и членуващата в ЕС Република Ирландия, ако двете страни не успеят да постигнат бъдеща търговска сделка.

„Единственото, което може да ни накара да променим позицията си, е предпазната клауза, както по отношение на Обединеното кралство като цяло, така и по отношение на Северна Ирландия, да отпадне от споразумението“, каза той.

Уилсън, който е един от 10-те депутати на партията, подкрепящи правителството на Мей, подчерта, че неговата позиция не се различава от тази на останалите му колеги. 

Източник: http://inews.bg/Свят/Тереза-Мей-не-получи-подкрепата-на-северноирландския-си-съюзник-за-сделката-за-Brexit-_l.a_c.371_i.614791.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box