Трибуна / Новини / Столтенберг: Всички в НАТО бяха за ударите срещу Сирия

Столтенберг: Всички в НАТО бяха за ударите срещу Сирия

Страните членки на НАТО напълно подкрепиха ракетните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел след приключване на извънредното заседание на Съвета на Северноатлантическия алианс. „Всички членове на алианса подкрепиха ударите в Сирия“, каза той, предаде БГНЕС.

Генералният секретар на Алианса смята, че тези удари няма да попречат на политическото урегулиране в Сирия. „Не, точно обратното, ако ние мълчаливо гледахме как се използва химическо оръжие, това можеше да подкопае политическия процес. Ние ясно изразихме подкрепа за политическия процес, няма военно решение на конфликта“, каза той.

Северноатлантическият алианс призовава Русия да осигури участието на Дамаск в Женевския процес за политическо урегулиране на конфликта в страната. „НАТО напълно подкрепя усилията на ООН за политическо решение на конфликта в Сирия. Призоваваме всички членове на СС на ООН да потвърдят своите ангажименти. Призоваваме най-вече Русия да изпълни своите ангажименти и Сирия да вземе участие в Женевския процес“, каза той.

Ударът на САЩ и техните съюзници е отслабил потенциала на Дамаск да използва химическо оръжие, смята Столтенберг. „Според оценката на САЩ, Великобритания и Франция това е била много успешна операция, която значително е отслабила потенциала на Сирия за използване на химическо оръжие“, каза той, подчертавайки, че „в същото време това е бил силен сигнал, който може да доведе до отказването от химическото оръжие в бъдеще“.

Столтенберг приветства пристигането на експертите от ОЗХО в Сирия, но смята, че тяхната мисия няма да може да проясни напълно ситуацията с химическата атака, за която се твърди, че е извършена в сирийския град Дума на 7 април. „НАТО приветства пристигането на експертите на ОЗХО в Сирия. Призовавахме за това отдавна. Но е важно да се разбере, че експертите на тази организация могат да кажат само дали е имало химическа атака. Те не могат да определят кой стои зад нея, без да имат мандат за това“, каза Столтенберг.

Източник: http://inews.bg/Свят/Столтенберг-Всички-в-НАТО-бяха-за-ударите-срещу-Сирия_l.a_c.371_i.589899.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box