Трибуна / Теми / ШАХ И МАТ ПО МАКЕДОНСКИ
Визуализация: grid.mk
Визуализация: grid.mk

ШАХ И МАТ ПО МАКЕДОНСКИ

В играта „шах“ има термин, който стряска и най-опитните играчи – „цугцванг“. Преведено на разговорен български: „Каквото и да направиш, губиш.“ В шахмата „цугцванг” означава положение, в което всеки възможен ход води до влошаване на позицията и евентуална загуба, или пък до изпускане на уж сигурна печалба. Това словосъчетание е с немски произход и идва от думите „цуг” (ход) и „цванг” (задължение).

Може и да е пресилено да описваме положението в Македония с този термин, но ако някой вижда лесен изход от кризата, или въобще невоенен изход, то тази идея трябва да бъде обсъдена незабавно. И приета поради липса на други. Защото два дни по медиите се нагледахме и наслушахме на коментари, какво се случва/като че ли ние самите не го виждаме/, както и на анализи, как така се случи. Не чухме обаче ясно и добре мотивирано предложение за изход от кризата.

За да не бъде изпуснат шансът за мирно решение на проблема Македония, което единствено си струва, трябват гениални ходове на сегашните участници в кризата.

Или просто нова партия шах с нови играчи.

Нещата явно няма как да продължат по стария начин. Връщане назад няма. Няма и нови играчи. Какъв тогава е шансът за мир?

В страна като Македония, където има две големи малцинствени групи1 единственият изход е постигане на разбирателство между тях. Без предварителни условия, без маргинални щения на етнически принцип и без демонстрации на сила. Това би било нова партия шах.

Другият изход е война. В този случай не е ясно „с кого ще бъде силата “, ако използваме популярния термин от „Междузвездни войни“.

Вече се проля кръв, а тя не може да бъде върната обратно. Може само да бъде простено и забравено, за да няма война. Защото тогава ще бъде пролята повече кръв. Много повече.

Автор: Росен Иванов

Росен Иванов

 

 

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box