Трибуна / Новини / Руснаците започват най-голямото военно учение от съветската епоха насам

Руснаците започват най-голямото военно учение от съветската епоха насам

Русия и Беларус започват от днес най-мащабното военно учение от времената на съветската епоха насам. Тренировките ще се проведат на територията на двете държави и ще продължат до 20 септември. Съвместното стратегическо учение „Запад-2017“ ще се ръководи от началниците на генералните щабове на Русия и Беларус.

Участие в него ще вземат около 12 700 войници. От страна на армията на Беларус те ще бъдат повече – 7 200 души. Руснаците ще са около 5 500. В учението ще се включат над 750 единици бойна техника – около 70 самолета и вертолета, 250 танка, до 200 оръдия, реактивни системи за залпов огън и минохвъргачки, а също и 10 кораба.

„Настоящото учение представлява финален етап от съвместната подготовка на въоръжените сили на Русия и Беларус. То ще се проведе на територията на полигони, разположени в Беларус, както и в руските области Калининградска, Ленинградска и Псковска“, уточняват от руското Министерство на отбраната.

От там допълват, че ще се отработват действия по следния сценарий: на територията на Беларус и руската калининградска област са проникнали екстремистки групи, чиято цел е осъществяването на терористични актове, както и дестабилизация на обстановката. В същото време врагът разчита и на външна подкрепа, като получава материално-техническа помощ, оръжия и бойна техника по въздух и по море.

За борбата с условните терористи е планирано да бъдат отработени следните действия:

-Прехвърляне на войскови части и подразделения към територията, където действат екстремистите, както и последващото им изолиране

-Действия на групи от ВВС и ПВО в подкрепа на сухопътните войски и блокиране на въздушните канали за снабдяване на незаконните въоръжени групировки

-Провеждане на специализирана операция за обезвреждане на терористите и стабилизиране на обстановката

-Осигуряване на морска блокада на района на провеждането на специалната операция от страна на Балтийския флот, пресичане на пътя за отстъпление на екстремистките групировки по вода

„Учението „Запад-2017″, паралелно с антитерористичната си насоченост, има чисто отбранителен характер. Въпреки, че се провежда основно на територията на Беларус, при разработването на сценария е включен условен противник, който няма отношение към конкретния регион“, подчертават от руското МО.

Въпреки това обаче от няколко месеца страните в региона се притесняват от провеждането на това мащабно учение. Най-често такива сигнали идват от Балтийските държави, които се намират в непосредствена близост до полигоните. От страна на НАТО руско-беларуското учение бе разкритикуване нееднократно.

Източник: http://inews.bg/Свят/Руснаците-започват-най-голямото-военно-учение-от-съветската-епоха-насам_l.a_c.371_i.571979.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box