Трибуна / Новини / Русия отблокира частично украинските пристанища в Азовско море

Русия отблокира частично украинските пристанища в Азовско море

Русия позволи на някои кораби да влязат в украинските пристанища на Азовско море, съобщи Киев, което сигнализира за облекчаване на напрежението в зоната на ескалация.

Украйна обвини Москва за блокирането на търговски кораби да влизат и напускат пристанищата. В края на ноември ситуацията в морски води ескалира, когато Русия залови трима украински военноморски кораби и арестува 24 моряка в първия открит военен конфликт между страните, откакто Москва анексира Крим през 2014 г., напомня БГНЕС.

„Пристанищата в Бердянск и Мариупол са частично отблокирани“, каза министърът на инфраструктурата на Украйна Володимир Омелян. Функционирането на двете основни украински пристанища в Азовско море е от решаващо значение за износа на страната. „Корабите пристигат и преминават през Керченския пролив към украинските пристанища … движението е частично възстановено“, се казва в изявление на министерството, цитирано от АФП. 17 кораба обаче все още чакат да влязат в Азовско море и един очаква заминаване, добави той.

Министърът заяви, че се надява пристанищата да бъдат напълно отблокирани през идните дни, а арестуваните моряци да бъдат освободени. Киев обвини Москва, че ограничава движението на десетки кораби през тесния проток, свързващ Черно море и по-малкото Азовско море. Русия поиска контрол над протока, след като присъедини към себе си Кримския полуостров на Украйна. Украйна разположи военни сили и наложи военно положение в граничните си райони след военната конфронтация миналия месец.

Въоръженият конфликт в източната част на Украйна между правителствените сили и подкрепяните от Русия сепаратисти е отнел повече от 10 000 живота в продължение на пет години. 

Източник: http://inews.bg/Свят/Русия-отблокира-частично-украинските-пристанища-в-Азовско-море_l.a_c.371_i.610409.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box