Трибуна / Новини / "Жълтите жилетки" призовават за масово теглене на парите от банките

"Жълтите жилетки" призовават за масово теглене на парите от банките

Преди деветия пореден протестен уикенд в Париж и други френски градове „жълтите жилетки“ отправиха призив в социалните мрежи за масово теглене на пари от банките. Протестиращите се надяват, че това може да принуди правителство да се вслуша в исканията им, по-специално в призива им за по-пряка демокрация чрез референдуми, позволяващи на гражданите да предлагат нови закони. Инициатор на призива за тегленето на пари е активистът от движението, Максим Никол. Операцията е насрочена за събота, 12 януари от 8 часа местно време и е предвидено да се проведе още веднъж идния месец, в случай на провал. Последиците са потенциално много съществени: нито една банка не държи ликвидности, съответстващи на депозитите на клиентите си, а банка, която не е в състояние да отговори на исканията за теглене се изправя пред невъзможността да плаща разходите си за функциониране. След това схемата е класическа: ако една банка се срине, целият сектор се разклаща.

Същевременно двама участници в движението на „жълтите жилетки“ във Франция, единият от които – основател на крайнодясна група, поеха пеш на над 200-километров поход до Париж, за да върнат мащаба на мобилизацията от началото на народните протести срещу президента Еманюел Макрон на 17 ноември, предаде АФП. „Не можех да остана със скръстени ръце на дивана пред телевизора, както правят много хора.

Така няма да раздвижим нещата“, каза за АФП Дени Колине – инициатор на похода от Сен Дизие в Източна Франция до Париж.

През юни 2017 г., след избирането на Макрон, Колине създал група, в която няколко месеца членувал 62-годишен пенсионер, Жан-Пиер Буйе, задържан през ноември за планиране на насилствен акт срещу президента. Колине участва в протестите на „жълтите жилетки“ от началото им през ноември. Двамата тръгнаха към 10 часа днес от Сен Дизие, аплодирани от петдесетина „жълти жилетки“, дошли да ги насърчат. В Париж те ще отидат до президентския дворец и резиденцията на правителството да потърсят отговор на въпроса, написан на сигналните им жилетки: „Защо някои могат единствено да оцеляват, докато други имат право да живеят много добре?“.

Източник: http://inews.bg/Свят/-Жълтите-жилетки-призовават-за-масово-теглене-на-парите-от-банките-_l.a_c.371_i.614812.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box