Трибуна / Мнения / ПРЕДПАЗЛИВОСТ ИЛИ УСПЕХ – КОЕ ОТ ДВЕТЕ ЩЕ ИЗБЕРЕ БЪЛГАРИЯ
Снимка: narodensport.eu
Снимка: narodensport.eu

ПРЕДПАЗЛИВОСТ ИЛИ УСПЕХ – КОЕ ОТ ДВЕТЕ ЩЕ ИЗБЕРЕ БЪЛГАРИЯ

Когато родните запалянковци коментират заплатите на световните футболни звезди, ясно личи неприкритата завист от огромните за нашите, а и за световните мащаби суми. Когато обаче на някои от тях се наложи да поритат мачле на кварталната асфалтова площадка и не дай си боже пострадат във вихъра на играта, те безцеремонно пращат по дяволите и Меси, и Роналдо, и милионите им. Тогава става ясно, че паричките не идват ей така, а първо трябва своевременно да си тренирал зверски, а след това да дадеш всичко от себе си, включително и здравето си, за да имаш шанс за големи печалби. И да носиш на болка и травми. В противен случай не си в отбора, а кибик в публиката и най – голямото удоволствие от състезанието е някоя и друга бира по време на коментарите в кварталната кръчма. Милионите са за другите – тези, които са в играта.
По същия начин изглеждат нещата и в сферата на икономическите интереси на България. Докато ние страдахме за загубените руски и арабски пазари, другите се настаниха там и ние, като футболните запалянковци можем само да им броим милионите. Нашите партньори от социалистическия блок, както и географските ни съседи, отдавна разработиха детайлни политики за присъствие в отборите на световните икономически сили.

Снимка: sanovnik.net

Снимка: sanovnik.net

Затова в супермаркетите на големите европейски градове има гръцко кисело мляко и овче сирене, турски зеленчуци, кисело зеле и сурова туршия и всевъзможни видове полски колбаси – все продукти, за които всички ни завиждаха. Да, беше и време, когато го можехме, но сега те са в отбора и печелят, а ние кибичим отстрани и страдаме. Щото страданието е лесно и безплатно. Разбира се, всички знаят, че Господ е българин и отвреме на време ни намига съучастнически. Сега някак успя да развали ортаклъка, а с това и рахатлъка в отношенията между Турция и Русия, което означава, че основен играч на руския пазар излиза от състава и освобождава място. Дали ние ще съумеем да излезем на терена и да изиграем правилно нашите карти, ще се види скоро. Засега обаче не се забелязва никаква активност в подготовката ни за участие в състезанието. Икономическите и земеделски капацитети мълчат, само от туризма плахо констатират предстоящата промяна, без обаче да предложат ясна схема за тренировки и включване в отбора на печелившите. А сега, за наша радост имаме вече правилно изигран ход. И той се оказа пропускането на руски самолети през нашата територия, без да задействаме системите за сигурност на НАТО. Нищо, че за това някои искаха дори да се разследва премиерът Борисов за държавна измяна. Сега обаче мълчат, защото ясно се вижда каква щеше да бъде реакцията на Русия, ако не дай си боже за момент си представим…абе, по-добре да не си представяме. Лошото е, че отново чакат решение на Борисов, щото хем им се иска да играят в мача, хем не им се иска да се хабят в подготовка за него. Само че на световната сцена се излиза след продължителна и добра подготовка, а освен това е сигурна борбата с нокти и зъби за място в отбора. Там не те вкарват по втория начин, само защото баща ти е шеф на някой спортен съюз. Така че нека не прикриваме нашата немощ, представяйки я за предпазливост, а най – после да направим някое печелившо включване в голямата игра. И малко повече смелост не е излишна, защото както знаем, победата обича смелите, а победителят взема всичко. Предпазливостта в случая ражда кибиците, за които народът ни мъдро е казал: „Очи пълни, ръце празни“.

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box