Трибуна / Новини / ООН обвини ЕС и Либия в тормоз на бежанци

ООН обвини ЕС и Либия в тормоз на бежанци

ООН разкритикува политиката на Европейския съюз за подпомагане на либийските власти за мигрантите в Средиземноморието и връщането им в „ужасните затвори“ в Либия. „Страданието на задържаните в Либия мигранти е срам за човечеството“, каза в изявление ръководителят на организацията по правата на човека Зейд Раад Ал Хюсеин. „Политиката на Брюксел за подпомагане на либийската брегова охрана и връщането на мигранти от Средиземноморието е нечовешка“, допълни той, предаде БГНЕС.

Североафриканската държава отдавна е основен транзитен център за мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа, а много от тях стават жертва на сериозна злоупотреба в ръцете на трафиканти и други. Зейд каза, че една вече тежка ситуация в страната „сега се превърна в катастрофална“. „Системата за задържане на имигрантите в Либия е преустановена“, посочи той, добавяйки, че „международната общност не може да вижда невъобразимите ужаси, претърпени от мигрантите в Либия и да се преструва, че тя може да бъде регулирана само от подобряване на условията на задържане.“ „Те нямат възможност да оспорят законността на задържането им и нямат достъп до правна помощ“, се казва още в изявлението.

Според Департамента за борба с незаконната миграция на Либия, 19 900 души са били задържани само от началото на ноември. „ЕС и държавите членки не са направили нищо досега, за да се намали нивото на злоупотреби, претърпени от мигрантите“, каза също Зейд. Той допълни, че служители на ООН са посетили четири центъра по-рано този месец и са били „шокирани“ от това, което са видели. „Имаше хиляди изнемощели и травматизирани мъже, жени и деца, един върху друг, заключени в хангари без достъп до най-важните нужди и лишени от човешкото им достойнство“, каза правозащитникът. „Ние не можем да бъдем мълчалив свидетел на съвременното робство”, допълни той.

Източник: http://inews.bg/Свят/ООН-обвини-ЕС-и-Либия-в-тормоз-на-бежанци_l.a_c.371_i.577837.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box