Трибуна / Новини / НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си

НАТО и ЕС задълбочават сътрудничеството си

НАТО и ЕС подписаха съвместна декларация за допълнително задълбочаване на сътрудничеството между двете организации. Документът бе парафиран във вторник от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Искаме да защитим европейските граждани с всички възможни средства. Решихме днес да укрепим допълнително сътрудничеството си в областта на придвижването на военни сили, противопоставянето на заплахите в интернет, тероризма, за спиране на каналджиите в Средиземноморието“, заяви Туск.

В навечерието на започващата в сряда двудневна среща на върха на НАТО в Брюксел Туск се обърна пряко към президента на САЩ Доналд Тръмп, който „от дълго време почти всекидневно порицава ЕС, основно заради разходите за отбрана“.

„Америка няма и няма да има по-добър съюзник от Европа. Днес харчим за отбрана много повече от Русия и колкото Китай. Това е пряко вложение в европейската и американската сигурност. Скъпа Америка, оценявай съюзниците си, не са ти много. Парите са важни, но съпричастието е по-важно“, заяви председателят на Европейския съвет. 

Жан-Клод Юнкер пък отбеляза, че НАТО и ЕС са естествени съюзници.

„Самостоятелни сме, но работим заедно, макар и по различен начин“, коментира той.

Столтенберг поясни, че възможностите за движението на военни части в Европа е от ключово значение за способностите на НАТО за сдържане, както и за борбата с тероризма.

„Европа поема повече отговорност за собствената си сигурност. Това е в допълнение, а не замества НАТО“, уточни генералният секретар.

Източник: http://inews.bg/Свят/НАТО-и-ЕС-задълбочават-сътрудничеството-си-_l.a_c.371_i.597228.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box