Трибуна / Новини / Мащабни евакуации в цяла Русия заради бомбени заплахи

Мащабни евакуации в цяла Русия заради бомбени заплахи

Бомбени сигнали доведоха до мащабна евакуация в редица големи градове в Русия, пишат изданията „Ведомости“ и „Комерсант“, цитирани от офнюз. Десетки хиляди хора са засегнати в градове по протежение на цялата страна – от eксклава Калининград, който е най-западната точка на Русия, до Южносахалинск на изток.

Не е известно кой е подал сигналите, които според „Комерсант“ са получени още на 10 септември (ден на избори из цяла Русия), като първият евакуиран град е Омск, близо до границата с Казахстан. Местният портал Ufa1.ru твърди, че в Уфа евакуацията вече продължава трети ден.

Според „Ведомости“ източникът на заплахата в момента се установява от Федералната служба за сигурност (ФСБ). Източник на „Интерфакс“ в праовоохранителните органи твърди, че е възможно операцията по масови бомбени предупреждения да е организирана от чужбина.

Сайтът „Медуза“ съобщава, че според експерти има две основни версии за случващото се: мащабни учения, каквито не е имало от времето на Съветския съюз и дело на хакери.

Училища, гари, административни сгради, кина и други са засегнати от операцията в Перм, Челябинск, Уфа, Омск, Владивосток, Магадан, Красноярск, Екатеринбург и Новосибирск. Само в училищата и няколко институции в Перм например са евакуирани 5700 души. В Магадан са получени анонимни съобщения в няколко училища, развлекателни центъра и местен пазар.

В някои от градовете евакуацията е започнала на 11-и – в Челябинск, например, търговските центрове „Родник“, „Фокус“, „Горки“ и „Алмаз“ са били опразнени от силите на реда още в понеделник вечерта. В Екатеринбург пък руското външно министерство съобщава за намерени „безстопанствени предмети“ в редица обекти, включително Южната автогара и два бизнес центъра, но е установено, че нито един от тях не представлява опасност“.

В Ставропол прокуратурата е образувала досъдебно производство заради 42 отделни съобщения за бомба в офиси, учебни и административни сгради.

Източник: http://inews.bg/Свят/Мащабни-евакуации-в-цяла-Русия-заради-бомбени-заплахи_l.a_c.371_i.571769.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box