Трибуна / История / Лазаровден е! Предлагаме ви нещо любопитно за празника…
лазаровден

Лазаровден е! Предлагаме ви нещо любопитно за празника…

Лазаровден поставя началото от серията великденски празници. Вижте любопитни обичаи за Лазаровден, някои от които са се съхранили и до днес. Лазаровден е един от големите християнски празници преди Великден. Наричан е още Лазарова събота, Лазарица, Лазар и се пада винаги една седмица пред Велика събота, предхождаща Великден.

Лазаровден се отбелязва в чест на Свети Лазар – защитник на християнството, който след боледуване починал, а Христос го възкресил на четвъртия ден след погребението като благодарност за вярата му и гостоприемството, което проявил към него преди. Именно това чудо накарало хората да повярват в божествената сила на Христос.

Традициите на Лазаровден повеляват неженените момичета до 16 години да станат лазарки. Подобно на коледарите, те трябва да обикалят домовете на хората и да пеят песни за здраве и плодородие. Домакините ги посрещат с питка и ги даряват с яйца и паричка. Освен това лазарките трябва да си откъснат върба и да наберат цветя, които да занесат в църквата, за да бъдат благословени, и след това да направят венци от тях.

Преди лазаруването е било задължителен обичай, тъй като хората са вярвали, че мома, която не е лазарувала, няма да се омъжи.

В миналото в Източна България лазарките изпълнявали и специален, ритуален танц – буенек. Хорото се разигравало, докато лазарките пеели и обикаляли селото. Те трябвали да скачат високо, за да пораснат посевите и да бъде плодородна годината, и да тропат силно с крак – за да бъде добра годината за животновъдите и добитъка да се множи.

На Лазаровден ергените ходели да молят за ръката на девойката, която искат да им е спътница в живота. Смята се също, че Лазаровден отбелязва порастването на момичето и превръщането му в жена.

На Лазаровден имен ден имат всички, които са кръстени Лазар, Лазарин, Лазара, Лазарка. В символичен план името означава „здраве“. / източник

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box