Трибуна / Култура / КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ДУХОВНОСТТА И ПРИЗРАЧНОТО ИМ БЪДЕЩЕ
трибуна

КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, ДУХОВНОСТТА И ПРИЗРАЧНОТО ИМ БЪДЕЩЕ

Преди време Карл Маркс и Фридрих Енгелс бяха констатирали, че „един призрак броди из Европа“ и тогава това се оказа призракът на комунизма, който за добро или лошо все още витае около нас. В настоящия момент още един призрак блуждае най-вече около Министерството на културата и това е призракът на духовната недостатъчност, защото в началото на месец февруари се появи информация за подготвяно ново Постановление на Министерски съвет. Чрез него министър Вежди Рашидов се готвел да спусне завесите на драматичните театри в Благоевград и Смолян, драматично-кукления театър във Враца, театрално-музикалния център в Кърджали, музикално-драматичния във Велико Търново, операта в Стара Загора и двата национални културни института – Държавния музикален и балетен център в София и Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Без да навлизаме в полемичното блато на пазарно-икономическия аспект, предизвикана от такава мярка, бихме желали да припомним на министъра и неговия екип следното:
Духовната стабилност на един народ е вътрешната му съпротивителна сила срещу нравственото обезличаване и моралната деградация. Ако искаш да покориш една държава, ти трябва да воюваш срещу нея, а ако искаш да покориш народа й, трябва просто да пречупиш крилете на неговата духовност. Двата основни стълба на тази духовна устойчивост на нацията са образованието и културата. За българското образование вече е ясно докъде го докарахме, сега остава и културните институции да бъдат ликвидирани и глаголното време за определението „българско“ да остане „минало свършено“. Преди да вземе решение за осигуряване на допълнителни постъпления в бюджета от съкращения на и без това мизерните разходи за култура, министърът трябва да има смелостта да погледне народа в очите и да му каже кое е по- ценното – парите или неговата духовност. Защото когато парите за култура свършат, а за заплати в Министерство на културата има, това вече е ясен признак за недостатъчност. В повечето случаи – духовна.

По материали от  http://bgtribune.eu/

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box