Трибуна / Теми / КОГАТО МУЗИКАТА ГОВОРИ, ПОЛИТИКАТА МЪЛЧИ
конкурс класика

КОГАТО МУЗИКАТА ГОВОРИ, ПОЛИТИКАТА МЪЛЧИ

България не се намесва във вътрешните работи на Македония, общува с всички участници в политическия сблъсък, и това откроява България за пореден път на Балканите. Това е част от коментарите в медиите преди 10 дни. Текстът е по повод ескалиралото напрежение в западната ни съседка, и такива – в този смисъл – се появиха масово и в сайтовете, и в електронните медии, и в социалните мрежи. И така трябва – не бива да се месим в държавните дела на нашите съседи. Но можем да се намесим със силата на културната си идентичност и да обединим идеите и възможностите си, така както се случва всяка година в един по особен начин популярен град в България, незаслужено може би. Там политиката губи водещата си роля и отстъпва мястото си на музиката и младите хора. В Перник, който граничи с две държави на Балканския полуостров – Македония и Сърбия -се проведе ХII Международен конкурс „Млади изпълнители на класически музикални инструменти“. В този неизвестен зад граница град се събраха 150 млади музиканти от страната, от Балканите и от Япония. Конкурс класикаАко погледнем назад, ще установим как във времето музиката е господствала над  политиката поне в последните 12 години. В подкрепа на тази теза са така обичаните цитати от медиите, в началото на този текст – за политиката, а сега – за музиката:

2017 г: Най-малкият претендент за наградата от конкурса бе 4-годишният пианист от Македония Матей- Форан Георгиев.

2016г: Рекорден брой участници – 171, се надпреварват в Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. Дарования от цялата страна, от Македония, Литва, Австрия и САЩ са в Перник за културния форум.

2015 г: Арда МустафаоглуМакедонският пианист Арда Мустафаоглу  стана лауреат на конкурса „Млади изпълнители на класическа музика“, който се провежда през април всяка година в Перник.

2014 г: Деветото издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти събра 130 деца и младежи от 8 до 19 годишна възраст, сред тях млади таланти от Германия и Македония.

2013 г: Участници от България, Германия и Македония се събират в Двореца на културата в Перник за чуастие в VIII конкурс за млади изпълнители на класика.

И така до 2009 г, когато конкурсът от Национален става Международен. Вече 10 години поне за три дни на Балканите се ражда надежда за мир и развитие. Защото когато музиката говори, политиката мълчи.

Автор:   Марияна Маркова   

Автор:
Марияна Маркова

 

 

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box