Трибуна / Теми / КОГАТО ФОЛКЛОРЪТ ЗАВЛАДЯВА КИНОТО
Дори на сватбата на Дейвид Боуи и сомалийския топмодел Иман звучи "Мистерията на българските гласове".
Дори на сватбата на Дейвид Боуи и сомалийския топмодел Иман звучи "Мистерията на българските гласове".

КОГАТО ФОЛКЛОРЪТ ЗАВЛАДЯВА КИНОТО

В този дъждовен уикенд нищо друго не ми остава, освен да прегледам какво е решил да предложи на зрителите си моят кабелен оператор. Това ми се случва мно-о-ого рядко, защото предпочитам да се занимавам с други, далеч по-полезни и приятнинеща като ходене из планините, работа в градината, обиколки по неизвестни места из България. Сега обаче случайно прехвърляйки каналите, дочувам една разтърсваща мелодия – за секунда само се появи, и тя ме кара бързо да се върна към програмата, където я открих. И на какво попадам! На това място върви продукцията на ВВС „Кралицата дева”, а като фон звучи българска народна песен. Ярко, мощно и неочаквано тази песен ме кара да настръхвам. Така вероятно въздейства българският фолклор на хората по света, защото след като се поразраням в мрежата, откривам, че най-малко 7 световно известни продукции вървят ведно с народните ни песни, изпълнени с кристалните вокали на български певици. Кои са тези гласове, така страстно завладели света на киното? Нека да започна с филма, на който попаднах днес – в сериала „Кралицата дева” са вплетени гласове от Лондонския български хор. Те звучат и в суперпродукцията „Троя”. В канадско-френската продукция „Исус от Монреал” е вградена „Притури се планината”, в края на американският екшън „300” – „Зайди, зайди, ясно слънце”, а в документалния филм „Срещи на края на света” – „Планино, стара планино”. Българската песен „Малка мома” е избрана за саундтрак към филма „Колибри”.
Най-печелившата продукция за всички времена – „Аватар” – също си има българска връзка. Някак съвсем естествено в извънземния свят на Джеймс Камерън, разгърнат във филма, се долавя много ясно нещо българско, въпреки обработката и опростяването му, че е трудно да се определи веднага като наш фолклор. Саундтракът се изпълнява от българската народна певица Радка Варимезова, която не само пее народни песни, но свири и на гайда. В суперпордукцията тя се включва в „Jake’s first flight” и пее на измисления за филма извънземен език Нави. Композиторът на „Аватар” Джеймс Хорнър и помощниците му – етномузиколози от Ел Ей, много харесват изпълнението й и то е включено в саундтрака. Хорнър трябвало да създаде композиции с необичайно звучене и да открие певици със специфичен регистър. Радка Варимезова има и второ изпълнение към филма, но там е в дует с друга певица.
Макар да се твърди, че това соло не е типичен нашенски фолклор, всеки от нас е усетил с частица от душата си българското в песента. И неминуемо е настръхнал от неговата сила. Неслучайно на погребението на тъста на американския актьор Том Ханкс родопска мелодия е изсвирена от българска каба гайда, а Радка и майка й Цветанка са пели „Индже войвода”.
На сватбата на Дейвид Боуи и Иман звучи не Сватбеният марш, а Янка Рупкина с „Калиманку Денку“ в изпълнение на „Мистерията на българските гласове“ и изпълва катедралата във Флоренция. Американският рок-китарист Джеф Бек е повече от ясен: „Падам си по българската музика, по „Мистерията на българските гласове“. Други световно известен китарист – Стив Вай –преди години чува българска сватбарска музика, изпълнена от оркестъра на Иво Папазов, и решава, че с цената на всичко ще се научи да я изпълнява. А какво ще кажете за „Чичовите конье“, която от миналата година постепенно завладява света, благодарение на израелския DJ Саги Абитбул? Или за Найджъл Кенеди – поредното голямо име от света на шоубизнеса, което не остава безразлично към красотата на българския фолклор, записвайки в албум в милионен тираж песните „Айде, Яно”, „Дафино”, „Йовано, Йованке” и „Вино”. Ако сте проуснали да чуете великия виртуоз на 20-ти век, направете го. Дъждовният уикенд е точно за това.

Автор:   Марияна Маркова   

Автор:
Марияна Маркова

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box