Трибуна / Новини / Изказване на Макрон за "мързеливи" французи породи възмушението на опозицията

Изказване на Макрон за "мързеливи" французи породи възмушението на опозицията

Френската опозиция остро разкритикува днес изказване на Макрон за „мързеливите французи“ . Това предадоха местните медии, пише ТАСС.

В петък вечерта Макрон проведе в Елисейския дворец ежегодния прием на майсторите хлебари и сладкари, приготвящи за традиционния празник на Богоявление „кралския пай“. В изказването си пред тях президентът заяви: „Нашата младеж има нужда от професионално обучение, а също трябва да свикне с мисълта, че трябва да се положат усилия, за да се постигне нещо в живота. Безредиците, които сега се случват в обществото ни са заради това, че твърде много наши граждани смятат, че всичко се постига, без да се положат усилия. Твърде често хората забравят, че освен правата, които им дава Френската Република – а те не са по-малко, отколкото в много други държави, имат и задължения“, поясни държавният глава.

Изявлението му бе направено часове преди началото на деветия пореден протест на „жълтите жилетки“, недоволни от постоянното увеличение на цените и данъците и недостатъчните мерки, които правителството предприема за справяне с бедността.

Изказването на Макрон бе наречено „високомерна кралска глупост“ от Алекси Корбиер – депутат от движението „Непокорна Франция“. Той подчерта в интервю пред местна телевизия, че по този начин се подразбира, че „протестиращите и онези, които подкрепят жълтите жилетки, работят лошо“.

А Оливие Фор – първи секретар на френската социалистическа партия, написа в Туитър: „Когато чуваш подобно нещо, първоначално мислиш, че това е някаква фалшива новина, защото не може президентът на страната да подлива масло в огъня в момент, когато има толкова силно обществено напрежение. Но после се убеждаваш – да, наистина е казал така.“;du

От своя страна лидерът на партия „Патриотите“ Флориан Филипо (в миналото – един от основните ръководители на крайно десния „Национален фронт“)  заяви, че „Емануел Макрон отново преднамерено обижда френския народ“. „Нима френските медицински сестри или самотните майки не полагат достатъчно усилия в тежкия си труд?“, написа той в Туитър.

„Не трябва да се бърка нуждата от защита на упорития труд със защитата на интерисите на силните на деня“, написа в своя Туитър и Фабиен Русел – национален секретар на Френската комунистическа партия.

Превод и редакция: iNews

Източник: http://inews.bg/Свят/Изказване-на-Макрон-за-мързеливи-французи-породи-възмушението-на-опозицията-_l.a_c.371_i.615145.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box