Трибуна / Новини / Италия глоби Facebook с € 10 млн.за продажба на данни на потребителите

Италия глоби Facebook с € 10 млн.за продажба на данни на потребителите

Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) наложи глоба от 10 млн. евро на Фейсбук за продажба на данни на потребителите, без да ги информира и „агресивно“ обезсърчава потребителите да се опитват да ограничат начина, по който компанията споделя техните данни“, съобщи БГНЕС.

Facebook „заблуждава хората да се запишат … без да ги информират по непосредствен и адекватен начин как данните, които ще предоставят, ще бъдат събрани за търговски цели“, се казва в изявление на AGCM.

Компанията също така не разказва ясно на хората за „възмездната цел, която е в основата на предоставянето на услугите на социалната мрежа, просто подчертавайки факта, че тя е безплатна“.

Facebook „агресивно“ обезсърчава потребителите да се опитват да ограничат начина, по който компанията споделя техните данни, като им казва, че по този начин рискуват „значителни ограничения“.

Facebook многократно заяви, че не продава данни на потребителите.

Компанията е изправена пред канонада от критики за злоупотребата с данните на потребителите, за да повлияе на избори при нарастващите призиви за регулиране на компанията, ръководена от Марк Зукърбърг.

Източник: http://inews.bg/Свят/Италия-глоби-Facebook-с-10-млн-за-продажба-на-данни-на-потребителите-_l.a_c.371_i.610942.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box