Трибуна / Новини / Иракските кюрди не искат да се отделят, а само да натискат Багдад

Иракските кюрди не искат да се отделят, а само да натискат Багдад

Иракските кюрди не искат да се отделят в своя държава и не това е целта на организирания референдум наесен. Идеята на това мероприятие е просто да се оказва натиск върху Багдад. Това става ясно от изявление на представител на тяхната общност. „Планираният референдум за независимост на кюрдите в Северн Ирак е тактика за оказване на натиск върху Багдад“, заяви високопоставен представител на Регионалното правителство на Кюрдистан (РПК). Назем Дабаг, който представлява РПК в Техеран, също така каза, че се безпокои от възможността иракски войски да атакуват кюрдскщите позиции, след като приключи битката за отнемането на Мосул от ръцете на „Ислямска държава“. Но беше категоричен, че иракските кюрди биха предпочели да останат част от Ирак, независимо от свикването на референдум за независимостта на 25 септември, предаде БГНЕС.

„Ние правим това (провеждаме референдума), за да разрешим проблемите си в Ирак. Засега нямаме намерение да се разделим“, каза Дабаг в интервю за АФП в офиса му в иранската столица. „Ние не смятаме, че Ирак ни приема, затова се стремим да използваме подходящи възможности – чрез дипломацията, парламента и хората – за да настояваме за нашите права. Ако те (Ирак) не искат да решат нашите проблеми, нашият народ е готов на саможертва“, отбелязва Дабаг.

Той обвинява Багдад, че не е успял да изпълни няколко ключови обещания, очертани в иракската конституция от 2005 г., включително разрешаването на въпроса със статута на Киркук – град на границата между полуавтономния район на кюрдите и останалата част от Ирак. Кюрдският лидер каза още, че Багдад също не е ратифицирал законите за приходите от петрол и финансирането на кюрдските сили за сигурност, известни като „Пешмерга“, въпреки важната им роля в отблъскването на „Ислямска държава“.

„Вярвам, че манталитетът на бааистите все още съществува сред някои иракски лидери“, каза Дабаг, имайки предвид предишния режим на Саддам Хюсеин. „Те не приемат други. Те винаги прибягват до военна сила, за да разрешат проблемите“. На въпроса дали се притеснява, че иракската армия и шиитските милиции ще атакуват кюрдски региони, Дабаг каза: „Сто процента. Това е моят страх“.

Източник: http://inews.bg/Свят/Иракските-кюрди-не-искат-да-се-отделят-а-само-да-натискат-Багдад_l.a_c.371_i.565502.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box