Трибуна / Новини / Франция въоръжава Австралия с подводници за 50 млрд. долара

Франция въоръжава Австралия с подводници за 50 млрд. долара

Австралия подписа договор за 50 млрд. австралийски долара (около 35,5 млрд. щатски долара) с френската компания Naval Group за строежа на 12 подводници клас Attack, предаде Sputnik, цитиран от Еconomic.bg.

„Подписването на договора е ключов момент за страната. Подводниците ще спомогнат за гарантирането на сигурността и просперитета на Австралия в следващите десетилетия и ще задълбочат отношенията, свързани с отбраната, между Австралия и Франция“, изтъкна австралийският министър на отбраната Кристофър Пайн.

От своя страна премиерът Скот Морисън подчерта на страницата си в Туитър, че „споразумението ще разкрие близо 2 800 работни места за австралийците, ще допринесе за гарантирането на сигурността на страната и ще осигури безопасност на австралийците.“

HMAS Attack е първата подводница от серията, основана на модел Shortfin Barracuda Block 1A. Производството й ще започне през 2030 г.

Подводниците от клас Attack са важна част от Националния план за морско строителство, за който са предвидени 90 млрд. австралийски долара (63.8 млрд. щатски долара).

Програмата предвижда в Австралия да се построят 54 военни кораба, за да се изпълнят стратегическите изисквания, заложени в Бялата книга за отбраната от 2016 г.

Източник: http://inews.bg/Свят/Франция-въоръжава-Австралия-с-подводници-за-50-млрд-долара-_l.a_c.371_i.618590.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box