Трибуна / Мнения / ДА ЖИВЕЕШ ИНТЕРЕСНО – ДА ИЛИ НЕ
трибуна

ДА ЖИВЕЕШ ИНТЕРЕСНО – ДА ИЛИ НЕ

„Дано живееш в интересно време” – така китайците проклинали онези, които не харесвали. За нас обаче това не е проклятие, а дар Божи. Няма да ни е уютно в едно спокойно и уравновесено време, няма да ни е добре да сме част от едно уредено общество, в което нищо лошо не се случва инцидентно, защото всичко добро е добре планирано. У нас е същото, но само наполовина – нищо добро не си случва инцидентно, защото всичко лошо е добре планирано.

Да живееш в размирни времена, какво по-истинско от това. Така усещаш вкуса на живота – във всичките му измерения. Така че нека не се оплакваме, типично по нашенски, колко ни е зле, защото сме се родили в този времеви отрязък края на 20 и началото на 21 век, когато нищо не е на мястото си, нищо не  се случва както ни се иска и никой от  глобалния свят не го е грижи за нас.

Представете си сега, че не се намираме в България, а в някаква добре уредена, чиста и изрядна държава. Как ще се чувстваме? Зле. Защото там няма да има за какво да си говорим помежду си. Времето няма да ни пречи, независимо дали е хубаво или лошо, понеже то никак няма да влияе върху нашите настроения.  Сега ежедневно се интересуваме какви са навън атмосферните условия, тъй като трябва да сме подготвени – с подходящи обувки, които да пазят краката ни от калта и локвите по тротоарите. С подходящи дрехи, които да ни държат топло или хладно, в зависимост от това какви са температурите извън и в градския транспорт, които са обикновено еднакви. Така от всичко това се оформя и настроенито, с което тръ гваме от къщи за работа сутрин.

Ще отпадне и разговорът за размера на заплатата. Все едно ще ни бъде каква е тя, защото стандартът ще е толкова висок, че след като сме угодили на всичките си капризи, ще ни остават толкова много пари, та ще се чудим къде и как да ги похарчим. Така отсамо себе си ще отпадне и въпросът къде ще идем да почиваме лятото или през уикенда, и дали изобщо ще ходим, понеже то ще се превърне в нещо задължително. Няма да се съветваме по съседски и кой къде да прати децата да учат, тъй като доброто и скъпоплатено образование ще бъде достъпно за всекиго.

Няма да се налага да коментираме политиката – най-любимата тема на българина, защото няма да ни интересува кой е на власт. Дори избори да дойдат, пак няма да ни вълнува този въпрос. И знаете ли защо? Защото животът ни ще бъде спокоен, подреден, осигурен. За какво тогава ни е да знем как се казва онзи дето води държавата, няма да ни се налага да му пращаме „пожелания” през ден, през два. Просто няма да има за какво.

Всичко ще ни е пълно – магазините със стоки, заведенията с празнуващи, джобовете с пари, душата с емоции. За какво ни е да живеем в такава държава? Ние не сме свикнали така. Това не е за нас. Друго си е да станеш сутрин и да тръгнеш за работа сред изнервените хора по улиците. Намръщени и мрачни, като мислите в главите им. Някак по-жив е животът  така.

После – цял ден да се опитваш да работиш, а хората край теб да се опитват да ти пречат.  Само защото са не харесват онова, което работят, събрани са в една стая с хора, които не са им по вкуса, а и може би живеят с човек, когото не обичат.

По-истинско е да си тръгнеш обратно за вкъщи в блъсканицата на градския транспорт, където е мръсно, неугледно и мирише. По-осезателно е сякаш от стерилността в чужбина.

А какво ще кажете за политическата интрига у нас? Няма друга такава, останалият свят е напълно  лишен от  удоволствието да го смятат за глупав и недостоен – политиците да го лъжат, че ще оправят държавата, само и само да бъдат все на власт, а като дойдат – да лъжат, че не могат да я оправят, защото предишните били опоскали цялата държава.

И като че нормално изглежда да чуеш от всички медии, че банките затварят, защото политиците  са се скарали и вече не се харесват. Колко точно разбираш за кого какъв е смисълът на битието у нас – за управляващите колкото е възможно повече пари, разбирай – и власт, а за народа – колкото е възможно по-малко хляб, разбирай –и подчинение.

Ето тези шарени усещания правят уникално живеенето в България, точно тук и точно сега, в тези размирни  времена, за което да благодарим на Бога. Въпреки че в Китай пожеланието „Дано живееш в интересно време” всъщност е проклятие.

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box