Трибуна / Култура / ЧЕТИРИМА ХУДОЖНИЦИ ОТ СТРУМИЦА С ОБЩА ИЗЛОЖБА, НАРИЧАТ Я „ПРЕСИЧАНЕ“
картина Струмица

ЧЕТИРИМА ХУДОЖНИЦИ ОТ СТРУМИЦА С ОБЩА ИЗЛОЖБА, НАРИЧАТ Я „ПРЕСИЧАНЕ“

От 16 декември творбите на стумишките майстори на четката ще бъдат представени в рамките на проекта „Развиване и съживяване на селските райони чрез изкуство и култура“. Експозицията носи името „Пресичане“. В Музея на Струмица, Република Македония, тази вечер в залата на Асоциацията за култура и развитие на творчеството „Транзен“ ще бъде открита изложбата, в която участват Любка Галаска-Василев, Никола Пижанманов, Ване Костуранов и Мариян Син. Проектът, в който е включена културната проява, е финансово подкрепен от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество чрез програмата „Цивика мобилитас“. „Цивика мобилитас“ е програма на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество за подкрепа на гражданското общество в Македония. Десет години в Струмица не е имало представяне на изложби, както на по-известни автори, така и на млади, тепърва прохождащи.

„Мълчанието като висока художествена категория, като аура, в която съществуват художниците през първите десетилетия на новия век, се превърна в мълчание и то толкова дълбоко вкоренено, стигащо чак до бездните на нашата същност. Опитът на четиримата млади художници да нарушат мълчанието е предупреждение за буря, която идва след десетгодишна художествена суша в града“, казва Анна Витанова-Рингачева, професор по македонски език и литература в Струмица, в свой коментар за изложбата, който излезе със заглавие „Изкуство по време на суша“.

„Картините на тези художници, напук на дългогодишната апатия, в която изпаднахме всички ние заедно, като светкавица осветява тъмното небесно платно и намеква за предстоящите успешни и плодовити творчески сезони. Всеки един от тези четирима наши струмишки творци на изящното изкуство създава на свой оригинален художествен език, който се заражда някъде в дълбочината на разума и пламва върху платното“, посочва Анна Витанова-Риганчева.

Експозицията ще бъде открита днес в 20.00 часа./извор

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box