Трибуна / Новини / Черно море е новото Средиземно: Хванаха цял кораб с мигранти

Черно море е новото Средиземно: Хванаха цял кораб с мигранти

Черно море наистина се превръща в новото Средиземно. Поне що се отнася за мигрантските маршрути. Прогнозите, че все повече от тях ще опитват да достигнат до Западна Европа през Черно море и след това през Румъния, вече се сбъдват. И доказателства за това има вече почти всеки ден.

И днес не е изключение. Сноши властите в северната ни съседка прихванаха в Черно море бедстващ траулер с близо 150 мигранти на борда. Два кораба на бреговата охрана и един на военноморските сили са провели спасителна операция, след като са получили сигнал за помощ от плавателния съд, който се е намирал на около 60 км от брега. Траулерът е бил откаран на пристанище Мидия, предаде БГНЕС.

По информация на говорителя на бреговата охрана Кристиан Чику на борда е имало около 150 нелегални мигранти, сред които 50 деца. По предварителна информация те са граждани на Ирак и Иран.

Това е поредният случай на прихванат кораб с мигранти, които се опитват да стигнат до Европа през Черно море. В Букурещ вече се притесняват, че макар и страната им да беше до голяма степен пощадена от мигрантската вълна, пътят през Черно море може да се превърне в алтернатива на този през Средиземноморието. Според граничната полиция броят на мигрантите, които от началото на годината са се опитали да влязат незаконно в Румъния, е с 80% по-голям от общото количество мигранти през миналата година. Почти всички случаи на незаконно пресичане на границата са регистрирани в северозападните части на страната, както и в окръг Констанца (Кюстенджа).

По-рано министърът на външните работи Теодор Мелешкану заяви, че Румъния „е по-скоро транзитна държава“ и според него броят на бежанците в страната не е голям, тъй като миграционният натиск се оказва основно върху Северна и Западна Европа. Само преди няколко дни – на 8 септември, румънската брегова охрана се натъкна на две лодки, в които имаше общо над 200 мигранти.

Източник: http://inews.bg/Свят/Черно-море-е-новото-Средиземно-Хванаха-цял-кораб-с-мигранти_l.a_c.371_i.571823.html

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box