Трибуна / Общество / БРОНИРАНАТА ЕВРОПА
Снимка: capital.bg
Снимка: capital.bg

БРОНИРАНАТА ЕВРОПА

Беше време на броните.
На тежко въоръжените, със самочувствието на непобедими европейски рицари, които бяха решили, че старият свят им принадлежи.
Първо падна Йерусалим, след него Константинопол и сякаш нищо не беше в състояние да спре победния ход на могъщата кръстоносна армия. Високомерието на бароните надмина дори и техните очаквания.
Те поискаха България. Цялата, поднесена на тепсия, защото била част от Византия и им се полагала по право. Правото на по- силния. Правото на броните.
Когато българите не им я дадоха доброволно, европейските кръстоносци погазиха земята им. В техните уши дрънченето на броните беше като победен марш. Просто да отидат и да си я вземат.
Цялата.
Когато тежковъоръжената българска пехота разкъса редиците на войската кръстоносна и започна да ги приземява в пряк и преносен смисъл, те още не вярваха, че това е възможно. Умираха на бойното поле, умираха в българските крепостни кули и не вярваха.
Кои са тези българи, кой е този Калоян, победил ги навсякаде, където са имали неблагоразумието да ги срещне? Можеха да избягат, но с брони това е трудно.

https://tribunabg.com/ba-lgarskiyat-tsar-kaloyan-40747/

Когато 800 години след тези събития Българската държава беше възстановена, Европа отново не вярваше. Кои са тези българи, направили своя държава след пет вековно прекъсване, с най- демократичната за времето си Конституция, където българи, турци, гърци, евреи, арменци, роми и власи живеят заедно, без етнос и религия да бъдат повод за война?
На границата между 2015 и 2016г. Европа отново е изправена пред дилема- броня или примирение? Поне доколкото може да се съди по някои нетрадиционни идеи, появили се в европейските медии. Всъщност, не е ли по- добре вместо нови рицарски мераци европейците да погледнат отново към България, но с уважение. Тук християни, муслимани и евреи живеят заедно в мир и разбиране.
Без брони.

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box