Трибуна / Полезно и любопитно / 231 години от първото представление на „Сватбата на Фигаро“
Сватбата на Фигаро

231 години от първото представление на „Сватбата на Фигаро“

През 1786 г. се е състояла премиерата на операта „Сватбата на Фигаро” от Волфганг Амадеус Моцарт във Виена. Сватбата на Фигаро (на италиански Le nozze di Figaro) е опера в 4 действия от Волфганг Амадеус Моцарт.

Композиторът успява да напише тази опера за по-малко от 6 месеца – от декември 1785 г. до април следващата година. Сватбата на Фигаро е вид продължение на събитията от “Севилския бръснар” и разказва за един ден в двореца на граф Алмавива. Розина е графиня. Нейният съпруг графа преследва Сузана, която съвсем скоро ще се омъжи за своя любим – Фигаро, който е камериер на графа. Когато графа забелязва у Керубино, младият паж интерес към графинята, той се опитва да се отърве от него изпращайки го за офицер от неговия личен полк. Фигаро, Сузана и графинята замислят план за притиснат графа и да разкрият неговата неверност. В това време Фигаро е хванат в спор с Бартоло и Марчелина, който свършва разкривайки им, че той е техен син. През нощта всички са в градината на двореца и се замесват в поредица от комични случки и объркани идентичности, приключващи с унижение на графа и прошка от страна на графинята.

Премиерата се състои на 1 май 1786 г. във Виена, но публиката я приема хладно. За разлика от Виена при представянето й в Прага няколко месеца по-късно,  операта печели невероятен успех. В България операта е изпълнена за първи път през 1911 г.

Коментирай!

Loading Facebook Comments ...

Коментирай

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Моля, въведете символите в полето!

Please type the characters of this captcha image in the input box